Bel ons: 020 - 640 33 06020 - 640 33 06
( MA t/m VR 09.00 - 18.00 uur )

Home | Nieuws | Bouwers: hogere btw onverstandig

Bouwers: hogere btw onverstandig

De brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra noemen het onverstandig dat het kabinet het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor arbeidskosten bij onderhoud en renovatie van woningen weer wil verhogen. Volgens hen heeft het lage btw-tarief ervoor gezorgd dat veel bouwbedrijven overeind zijn gebleven in de crisis.

Dat zeggen zij desgevraagd tegen het FD. Zij reageren daarmee op het bericht van het ministerie van Financiën van dinsdagavond dat het kabinet niet van plan is de tijdelijke verlaging van het btw-tarief opnieuw te verlengen. De btw op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen die ouder zijn dan 2 jaar, werd 1 maart 2013 verlaagd van 21% naar 6%. De maatregel die was bedoeld om de diep door de crisis getroffen bouwsector een impuls te geven en de woningmarkt te ondersteunen, loopt 1 juli definitief af.

Werk voor 1 juli afronden

‘Consumenten die nog willen profiteren van het lage tarief van 6%, moeten ervoor zorgen dat de werkzaamheden vóór 1 juli zijn afgerond,’ aldus Financiën. ‘Voor werkzaamheden die na 30 juni worden afgerond, geldt het btw-tarief van 21%. Het tarief van 21% geldt ook als vóór 1 juli vooruitbetalingen zijn gedaan voor werkzaamheden die na 30 juni worden afgerond,’ waarschuwt het ministerie.

Volgens een zegsman van Bouwend Nederland heeft de tijdelijke verlaging ‘heel veel extra omzet’ gegenereerd bij met name middelgrote en kleine bouwbedrijven en hen uit het faillissement gehouden. ‘Een hoop banen van bouwvakkers bleven zodoende behouden’, zegt de woordvoerder. ‘En we zijn er nog niet. De bouw heeft het nog altijd zwaar, ook al klimt de rest van het land zo langzamerhand uit de crisis. Onze sector profiteert daar altijd pas later van, omdat eerst het vertrouwen van consumenten weer meer moet groeien.’

Terugval

Ook de Aannemersfederatie stelt dat het lage btw-tarief opdrachtgevers nu juist dat extra zetje heeft gegeven om te renoveren; werk dat anders nog even zou zijn blijven liggen. ‘Mkb-aannemers geven aan dat zij tot 1 juli dankzij deze maatregel volop werk hebben, maar verwachten daarna een terugval,’ aldus de Aannemersfederatie, die met name veel mkb’ers tot haar leden mag rekenen.

De federatie bepleit dan ook een structureel laag btw-tarief op onderhoud én nieuwbouw. Dat is volgens haar niet alleen goed voor de werkgelegenheid in de bouw, maar stimuleert ook vergroening en duurzaamheid omdat consumenten bijvoorbeeld hun woningen beter laten isoleren. ‘Uiteraard kost het lage btw-tarief de overheid geld, maar omdat daardoor wel banen blijven behouden, hoeft ze minder uitkeringen te verstrekken. En er komt loonbelasting binnen,’ meent de brancheorganisatie.