Bel ons: 020 - 640 33 06020 - 640 33 06
( MA t/m VR 09.00 - 18.00 uur )

Home | Nieuws | Leegstaande kantoren vooral omgebouwd tot woningen en hotels

Leegstaande kantoren vooral omgebouwd tot woningen en hotels

In de afgelopen vijf jaar is in Nederland ruim 1,8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte omgebouwd, ter voorkoming van leegstand. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur JLL.

De vierkante meters werden bijvoorbeeld omgezet in woningen (1,1 miljoen m²) en hotels (0,5 miljoen m²). Dat kantoren worden gebruikt voor andere doeleinden is een ontwikkeling die vooral in grote steden plaatsvindt, stelt JLL. Slechts 330.000 m² aan kantoorruimte werd in kleine steden getransformeerd.

In kleinere steden is minder vraag naar nieuwe woningen en hotels, daarnaast is de ligging minder gunstig, waardoor kantoren vaker leeg blijven staan. In Nederland wordt momenteel ruim 2,2 miljoen m² kantoorruimte al langer dan vijf jaar aangeboden.

Leegstand opgelopen
Vorige maand maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat het ombouwen van kantoren, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen naar woningen via een speciale regeling de bouwsector voor miljoenen euro's aan extra werk oplevert.

De leegstand van kantoorgebouwen in de regio Amsterdam is het afgelopen jaar opgelopen tot 16 procent. De Zuidas is het enige kantoorgebied in Amsterdam waar de leegstand het afgelopen jaar is gedaald. De leegstand zal dit jaar naar verwachting stijgen.