Bel ons: 020 - 640 33 06020 - 640 33 06
( MA t/m VR 09.00 - 18.00 uur )

Home | Bouwkundigadvies | Monumentenvergunningen, fiscaal advies en NRF financieringen

Monumentenvergunningen, fiscaal advies en NRF financieringen

Wanneer een eigenaar werkzaamheden aan een Rijksmonument laat verrichten kan bij de belastingdienst een verzoek gedaan worden deze werkzaamheden vast te stellen welk deel onderhoud betreft, en welk deel verbetering.

Dit dient te gebeuren op basis van een begroting van alle werkzaamheden, een werkomschrijving en de plattegronden.

Funderingsherstel is bijvoorbeeld voor 100% onderhoud, maar uitdiepen en een kelder aanleggen niet. In dat geval geldt dat wel de kosten van een normaal herstel als onderhoud worden aangemerkt, maar de meerkosten niet.

Het betreft niet alleen de aannemerskosten, maar ook bijkomende kosten zoals de bouwkundig tekenaar, constructeur, leges en adviseurs (bodemonderzoek, sondering, installaties).

Wat betreft de aannemer gaat het niet alleen om de casco werkzaamheden maar ook om het interieur en de installaties.

Nadat de belastingdienst vooraf de onderhoudskosten heeft vastgesteld, geldt dat deze voor 80% aftrekbaar zijn. Daarbij geldt sinds 2012 geen drempel meer.

Op basis van de fiscale vaststelling kan bij het NRF (nationaal restauratiefonds) een laagrentende lening verkregen worden voor 70% van de onderhoudskosten. Daarbij geldt dat de rente 5% onder de marktrente ligt, met een minimum van 1,5%. Het maximale leenbedrag is € 300.000,-. (Daarvoor dienen er dus € 428.500,- aan onderhoudskosten te zijn vastgesteld). De huidige rente is circa 1,5 %, voor 10 jaar vast. Het bedrag wordt verstrekt op basis van 30 jarige annuïteit. De lening wordt verstrekt na toetsing van de kredietwaardigheid.

Alle herstelwerkzaamheden aan het casco gelden als onderhoud. Voor installaties en binnenwanden geldt dat een deel als onderhoud kan worden aangemerkt, afhankelijk van de ouderdom van bestaande installaties en inrichting. Hoe meer indelingen wijzigen, hoe minder er wordt aangemerkt als onderhoud en hoe meer als verbetering wordt aangemerkt. 

Voor meer informatie en advies op maat maken wij graag een vrijblijvende afspraak met u.

Monumentaal Plafond

Nationaal Restauratie Fonds Nationaal Restauratie Fonds